Archief van
Maand: maart 2021

Regenworm versus boekenwurm

Regenworm versus boekenwurm


In en rondom ons huis hebben wij wurmen. Om het huis hebben we regenwormen en in het huis boekenwurmen. Beide soorten observeer ik nu al enkele maanden met grote interesse en ik kan u het volgende vertellen:

Wat uiterlijk betreft zijn er tussen de regenworm en de boekenwurm weinig overeenkomsten. Hoewel beide exemplaren lang en dun kunnen zijn, houden de uiterlijke overeenkomende kenmerken daar eigenlijk wel op. Daar waar de buigzaamheid van de regenworm geen grenzen kent, kennen de boekenwurmen deze zeker wel. Waar de regenworm continu glad en glibberig is, is de boekenwurm dit enkel en alleen ingesopt onder de douche.

Qua gedrag zijn er wel degelijk enkele opmerkelijke overeenkomsten. De boekenwurm vindt het, net als de regenworm, prettig om zich in een fijn hoekje te nestelen. De boekenwurm vindt het vervolgens, gelijk een regenworm, uitermate prettig om zich voor langere duur in deze positie te blijven bevinden. Alleen een sporadisch gekronkel, toont aan dat beide exemplaren nog in leven zijn. Beide soorten houden zich verder zo stil mogelijk, zodat de kans dat zij gestoord worden zich minimaliseert.


De voedingsbehoeftes van beide soorten wormen zijn dan weer zeer verschillend. Daar waar de regenworm vrijwel enkel en alleen volstaat met het nuttigen van grond, hebben de boekenwurmen in dit huis zeer uiteenlopende behoeftes. Deze boekenwurmen nuttigen veelal boeken over paarden en paardenmeisjes, voetbal, avonturen van Pinkeltje en Pinkelotje, Freekjes en uiteraard Penny’s. Daar waar het voedsel van de regenworm in onze tuin eenvoudig voor handen is, is er tegenwoordig een digitale weg om in de behoeften van de boekenwurm te kunnen voorzien. Een groot geluk. Tot dusver: regenworm versus boekenwurm.